WAAROM IK BEN GESTOPT MET HET GEBRUIKEN VAN HAARPRODUCTEN!

Van jongs af gebruik ik producten om mijn haar sterk en roosvrij te houden. Mijn moeder heeft daar een grote rol in gespeeld. Minstens een keer per maand maakte mijn moeder een masker speciaal voor mijn haar. Ze gebruikte avocado, aloë vera, citroen en soms zelfs mayonaise. Toen ik ouder werd had ik geen tijd meer voor om deze goede gewoonte door te zetten en begon ik producten uit de winkel te gebruiken. Ik realiseerde mij nooit dat al deze items veel chemicaliën bevatten die heel slecht zijn voor mijn en ook voor het milieu.

shampoo-products-1
My hair essentials: conditioner, hair cream, oil care, dry shampoo, curly cream, hair spray, curly foam, anti-frizz cream and anti-dandruff shampoo. Total spend: more than €20,-
shampoo-ingredient-products
Some of the ingredients: Sodium lauryl sulphate, phenoxyethanol, amino methyl propanol, capyrylyl glycol, cyclopentasiloxane, benzyl salicylate, alpha-isomethyl…
Mijn haar wassen met deze producten was onderdeel van mijn routine… Totdat ik mij realiseerde welke ingrediënten er in die – voor mij oh zo belangrijke – haarcosmetica zitten. Toen ik de documentaire “Before The Flood” van Leonardo DiCaprio zag, werd ik me bewust van de  niet duurzame keuzes die ik tot nu toe gemaakt had in mijn leven. De chemische ingrediënten van mijn haarverzorging zijn niet alleen slecht voor mijn haar en gezondheid, maar ze komen ook in ons watersysteem terecht. Met als gevolg; beschadiging en verwoesting van het milieu. Dus ik besloot om de producten die ik gebruikte in te ruilen voor natuurlijke en meer duurzame alternatieven. Het eerste dat ik wilde aanpakken was mijn shampoo.
Ik deed onderzoek op internet en vond een methode genaamd ‘no poo’. Deze methode suggereert dat je jouw haar het beste kunt wassen met roggemeel in plaats van shampoo. Conditioner kun je vervangen voor appelazijn. ‘No poo’ geeft ook andere opties aan, maar ik koos ervoor om mijn experiment te starten met deze ingrediënten. Mijn nieuwe haar essentials zijn nu roggemeel, appelazijn, arganolie en zetmeel.
organic-shampoo-products
Hello to my new hair essentials! total spend: €20,-

Het roggemeel mix ik met een beetje water en dat gebruik ik als shampoo. Ik laat het een paar minuten in mijn haar en dan spoel ik het uit met water.

De appelazijn mix ik met water in een spuitfles. De verhouding is een eetlepel appelazijn en tien eetlepels water. Deze mix gebruik ik als conditioner. Het kan een sterke geur geven in de douche, maar daarna ruikt je haar neutraal.

Het zetmeel gebruik ik als droogshampoo. In totaal was ik mijn haar twee keer per week. De droogshampoo gebruik ik alleen wanneer mijn haar vettig aanvoelt.  Gewoon op dezelfde manier als hoe ik voorheen mijn droogshampoo toepaste.

De arganolie gebruik ik als mijn haar droog aanvoelt.

Verder stop ik met alle haarproducten die chemicalien bevatten en ik gebruik ook geen haardroger en geen stijltang meer. Als dit voor jou nog te extreem is kun je ook genuanceerder overstappen naar een natuurlijke shampoo. Ik raad je dan aan om shampoo te kopen bij Lush. Deze winkel heeft goede milieuvriendelijke opties voor shampoo en andere haarproducten. Maar als je een stap verder wilt gaan, dan zou ik voor de methode gaan die ik hanteer. Uiteindelijk heb je niets te verliezen!

4
This is how my hair looked like on November 2016
Hoe gaat het nu met mijn haar? Binnenkort schrijf ik hoe de ‘no poo’ mij vergaat. Heb je een vraag of feedback? Laat een comment achter!

One thought on “WAAROM IK BEN GESTOPT MET HET GEBRUIKEN VAN HAARPRODUCTEN!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s